събота, 15 септември 2012 г.

ОТКРИТА РЕПЛИКА ДО МИНИСТЪРА НА БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, ДНСК И БОЙКО БОРИСОВ, ПО ПОВОД НЕЗАКОННИТЕ СТРОЕЖИ В БЪЛГАРИЯ, ПО ПОВОД ИЗКАЗВАНЕТО НА МИНИСТЪРА ПРЕД ЕМИЛ КОШЛУКОВ от днес, 15. 09. 2012г.


ОТКРИТА РЕПЛИКА ДО МИНИСТЪРА НА БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, ДНСК И БОЙКО БОРИСОВ, ПО ПОВОД НЕЗАКОННИТЕ СТРОЕЖИ В БЪЛГАРИЯ, ПО ПОВОД ИЗКАЗВАНЕТО НА МИНИСТЪРА ПРЕД ЕМИЛ КОШЛУКОВ от днес, 15. 09. 2012г.

 

От Адв. Наньо Сталев

 

По повод изказването за събарянето на незаконни сгради в РБ на Министъра на Регионалното развитие и благоустройството по телевизия СЕДЕМ ДНИ, пред Емил Кошлуков

 

Г-жо Министър,

Позволявам си да Ви отправя следните няколко реплики в посочените и от Вас  по-горе връзки:

В курортния комплекс Пампорово тръгвате да събаряте сгради, които, на първо място, не са незаконни. На второ място. Те са построени. Съществуват. На трето място. Някой е могъл и ги е построил перфектно. Няма нито едно нарушение на строителните правила и норми.

На следващо място, „Белият кон” както го нарекохте в предаването на Емил Кошлуков, е обект от 4-та категория и не подлежи на контрол от страна на ДНСК, нито от Ваша страна. Този обект е законен, като именно по категорията му, е снабден с всички нужни документи от сочените в чл. 177, ал. 2 ЗУТ компетентни и строителни за това органи – Община Чепеларе.

На следващо място. Събарянето изобщо цели нещо съвсем друго. Отговаря ли една сграда на строителните правила. След като тези едни правила са налице, законността на сградата следва да се преценява – и с оглед Закона за собствеността, и Закона за ограничаването на административната намеса в частната стопанска дейност – ЗОАРАКСД; и законите за закрила на инвестициите. Нещо, което е построено, не следва да се събаря, а да се запази, и да се цени. Това, че само един от законите Ви е празен, не означава, че няма и закон за собствеността, и че една сграда не съществува, или просто така, може да я разрушим. Вие вършите престъпление в момента. Една сграда, която е построена, трябва да се събори, само защото тя не е построена от Вас е най-малкото в случая превратно действие, което вършите. За сравнение Ви насочвам към това, законна ли е магистралата до Бургас, след като тя не преминава през нито едно населено място? Следва ли от това да бъде съборена. Още да Ви попитам, да съборим ли всичко, защото събарянето като цяло, събаря държавността. Ето Ви дотук само около пет примера, когато Вие не прилагате държавническо мислене, а събаряте буквално Българската Държава. Държите се още повече като малки момиченца, които тропат с крак само и само да се налжи тяхното.

Във всеки случай, действията Ви будят подозрение. При това в к. к. Пампорово, че по този начин се прави простор за имотите на лицето Цв. Б. – нищо друго няма обяснение за действията Ви. Или с други думи да Ви попитам, защо санирате сгради по програми. След като ще ги санирате, да не би да са законни, или по-законни от тези, които нямат нужда даже от саниране, а дори имат всички необходими, включително в юридическия смисъл, документи.

Съборихте град Несебър, събаряте Пампорово, съборете поне всичко. Ако не Ви е срам поне от Хан Аспарух. Искайте му и на него в този ред, документи за строителството, които сега трябвало да ги иска ДНСК, от обекти 4-та категория.

Насочвам Ви още веднъж, че вършите престъпление. Разрушавате чужда собственост. Соча Ви и на това, че дължите цената на инвестицията на построителите и че от нея се ползва и недобросъвестният дори построител. Най-вече до случаите Пампорово, които в момента провеждате, соча, че ги водите зад гърба на Върховен Административен Съд, където все още не са приключили. И още – за случая „Белият Елен”, има влязла в сила заповед и за противното – да се въвежда в експлоатация. Хайде да помислите как ще стане последното, ако преди това постройката се събори. Вие ли лично ще бъдете така добра и компетентна да я построите за изпълнението и на тази Ваша заповед. Ще Ви моля също така да промените наименованието на министерството си, да ни бъде ясно с кого си имаме работа оттук-нататък.

Няма да Ви припомням как се постъпи също на Пампорово за други обекти, които били единствено законните в цяло Пампорово. Само Ви питам относно тях, като са били законни, какво правят в ръцете на Областният. Хайде, снемете сега подозренията от дейността си и ни докажете, че сте държавници.

 
advstalev.blogspot.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар